Wednesday, March 2, 2011

5 Sebab Doa Ditolak...

1. Dosa kerana mengingkari pemimpin. Pemimpin terbahagi pada 2 iaitu pemimpin atasan dan pemimpin bawahan. Perintah mereka wajib ditaati selagi tidak bercanggah dengan syariat. Pemimpin yg dimaksudkan adalah pemimpin yg adil kepada org bawahan, soleh lagi berjiwa tauhid bukan pemimpin yg fasik dan berbuat mungkar kepada Allah.

2. Dosa kerana tidak taat guru. Guru yg bertanggungjawab mendidik dan mengasuh kita.

3. Dosa kerana menderhaka ibu bapa. Mereka berkorban untuk menjadikan kita insan yang berguna didunia dan di akhirat. Jika menderhaka dan menyakiti hati mereka sedangkan perintahnya bertepatan dengan syariat Islam, Allah pasti murka pada kita. Awas, doa anak derhaka tidak diangkat ke hadrat Ilahi. Oleh itu tiada perubahan atau peningkatan pada diri kita kerana doa mereka ditolak. Jadi kita lah org yang paling rugi didunia dan diakhirat.

4. Dosa kerana derhaka kepada suami. Isteri yang menderhakai suaminya tidak layak mencium bau syurga. Allah murka dan melaknat isteri yg membelakangi suaminya. Wajib mentaati suami selagi ianya tidak melanggari syariat Islam. Maka sedar wahai isteri betapa mulianya suami disisi kita..

5. Dosa kerana menganiaya atau menzalimi orang. Golongan yang suka menganiaya dan menzalimi orang termasuk juga orang yang gemar menabur fitnah, mengadu domba, buruk sangka sesama manusia, suka menyakiti orang lain, sama ada dengan lidah, perbuatan atau tingkah laku.

Oleh itu, jika kita ingin doa kita dimakbulkan Allah, jauhkan diri daripada melakukan perkara yang mengundang kemurkaan Allah...

Selamat beramal...

0 comments:

Post a Comment