Wednesday, June 20, 2012

Apa Yang Suami Mahukan Dari Seorang Isteri...

1.  Hormati suami -  Suami sebagai pemimpin sudah tentu ingin dirinya dihormati dan isteri sebagai pengikut harus dihargai.  Justeru itu hormati lah dirinya sekiranya mahu diri kita dihargai.
2.  Prihatin pada perasaan  -  Peka lah dengan perasaan suami dan perasaan kita sendiri.  Jika suami berwajah sedih maka itu juga mengambarkan perasaannya.  Justeru itu jangan lah kita menambah kesedihannya tapi kita cuba hiburkan hatinya dengan layanan dan senyuman manis kita.
3.  Sentiasa berkomunikasi  -  Bagi membolehkan suami meluahkan apa jua samada ketidakpuasan hatinya pada kita. Kerana luahan itu lah petua untuk melancarkan sesebuah perhubungan.
4.  Jangan tolak permintaan seks  -  Semua isteri harus tahu bahawa seks adalah antara keperluan utama seorang lelaki.  
5.  Jadi teman berbual  -  Perkahwinan itu satu perkongsian maka kongsi lah apa jua perasaan ketika berbual dengan suami.  Dan jadi lah pendengar yang setia ada ketika nya...
6.  Menjaga amanah suami  -  Seorang suami pastinya akan berasa bangga dan bahagia memiliki isteri yang mampu mendidik anak menjadi seorang yang bersopan dan baik tingkah laku nya.  
7.  Belajar menghargai  -  Suami perlu dihargai terutama diatas penat lelah dirinya menyara keluarga..
8.  Patuh pada agama  -  Walaupun beribu tips yang diberikan untuk menjadi isteri yang baik tidak akan berguna jika sorang isteri itu tidak berpegang pada agama.. Jauhi segala larangan dan taat lah pada perintahNya dan juga suami.. taati lah suami kerana itu lah yang memudahkan isteri untuk mendapatkan syurga. 
9.  Jaga keterampilan  -  Seorang isteri perlu lah jaga penampilan tika bersama suami... 


Tiada yang lebih membahagiakan bagi seorang suami melainkan memanjatkan rasa kesyukuran dan bertuahnya mereka apabila dikurniakan seorang isteri yang bijak, solehah dan bersederhana...  
" Wanita yang solehah ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ( tidak berlaku curang serta memelihara rahsia dan harta suaminya) dibelakang suaminya, oleh kerana Allah telah memelihara mereka.. (Surah An-Nisa' ayat 34)...

0 comments:

Post a Comment